Kennis doorgeven

Ik doe het met veel plezier. Het doorgeven van de kennis die ik de afgelopen ruim 17,5 jaar heb opgedaan. Eerst als werknemer en vervolgens (sinds 2010) als zelfstandig ondernemer. Vandaar dat ik me een paar jaar geleden aansloot als (vrijwillige) studentencoach bij Zaak & Co dat – binnen ROC Mondriaan – onder de bezielende leiding staat van Simone Olrichs en Elles Boot. Ze werken nauw samen met Business in the Community Haaglanden (BIC). Misschien is studenten coachen ook wel iets voor jou? Elles en Simone zijn nog hard op zoek, omdat het aantal studenten harder groeit dan dat er nieuwe coaches zich aanmelden. In ieder geval vind ik het erg leuk om studenten binnen de opleiding ‘Commerciële Economie’ aan het begin van hun loopbaan ‘op weg’ te helpen. Uiteraard formuleren ze zelf aan welke doelen zij gedurende 3 maanden gaan werken. Eens in de 2 weken maak je dan een afspraak met elkaar.

Vanochtend had ik weer een ‘matchgesprek’. Kwam ook nog andere coaches tegen, waarvan een helemaal uit… Ede! Een directeur bij een grote verzekeringsmaatschappij, die een afspraak had met een student uit de studierichting Bank- en verzekeringswezen. Erg leuk om te zien hoe mensen, al dan niet in loondienst, hun kennis graag willen overdragen aan de ‘jongere generatie’. Zelf heb ik met een leuke dame van 16 jaar kennisgemaakt die Marketing & Communicatie studeert. Ze moet nog even nadenken over welke doelen ze precies wilt stellen, maar ik heb haar al wat sollicitatietips gegeven, want ze is op dit moment naarstig op zoek naar een ‘bijbaantje’. Los daavan moet ze begin februari een stageplek hebben waar ze gedurende 9 weken aan de slag kan. Wie weet kan ik haar daar ook mee helpen. Volgende week spreken we weer af. Ben benieuwd…

Eerder coachte ik overigens Loubna Sabri. Een uitermate slimme, gedreven dame. Erg leergierig ook. Wellicht heb je haar eens zien langskomen op Den Haag TV, als presentatrice van het programma ‘Den Haag Frontaal’, of als een van de winnaars van het scholierendebat tijdens de Haagse Verkiezingsnâch 2010. Toen ik dit jaar zelf de finale van het Stedelijk Debat voor scholieren (VMBO) mocht leiden, heb ik haar aanbevolen bij opdrachtgever Haags 5 Mei Comité. En zo zag ik Loubna weer eens terug, omdat zij inderdaad werd aangenomen om de filmpjes te presenteren in de pauzes tussendoor!