ZZP lokale kracht in Den Haag

Gisteren, op 7 april, was het 3,5 jaar geleden sinds de eerste bijeenkomst van ZZP Loosduinen voor startende zzp’ers. Halverwege 2014 heb ik dit netwerk opgezet vanuit mijn bedrijf Bergmann Media in opdracht van een stichting in Den Haag. Het project bestond uit het bij elkaar brengen van zelfstandig professionals middels eerst een oriënterende bijeenkomst (gehouden bij Appels en Peren) en vervolgens drie ‘officiële’ netwerkbijeenkomsten. Hierna zou het project (onderdeel van een groter stadsdeelproject voorkomen armoede, bijv. ‘verborgen armoede’ onder zzp’ers) afgerond zijn.

Elevator pitch Edgar van Lingen (Lingen Risicoadvies) op de bijeenkomst van ZZP Loosduinen d.d. 15-11-17.

Samen sterker
Maar… na inmiddels een groot aantal zzp’ers te hebben leren kennen, bleken zij erg enthousiast te zijn voor méér bijeenkomsten van ZZP Loosduinen. Omdat zij ze ‘leerzaam en inspirerend’ vonden. Omstreeks maart 2015 heb ik toen de bijeenkomsten no-budget (en zonder vaste regelmaat) gecontinueerd naast mijn bedrijf. Maandag 9 april vindt de zeventiende bijeenkomst met 35-40 zzp’ers plaats op uitnodiging van sportvereniging Die Haghe in hun clubhuis. De rode draad van het netwerk: kennis uitwisselen, elkaar versterken, ruilen/delen (‘meer mogelijk met minder’).

Het is erg leuk om te zien dat er anno 2018 nog steeds interesse is voor deze bijeenkomsten. En dat deelnemers inmiddels gelinkt zijn met elkaar (elkaar steunen & aanmoedigen), met elkaar samenwerken, elkaars product/dienst hebben afgenomen, of via het netwerk klanten/opdrachten hebben verkregen. ZZP Loosduinen biedt zelfstandigen zonder personeel een platform waar zij hun dienst of product kunnen presenteren en (door)ontwikkelen, bijvoorbeeld door het als ondernemer doen van een elevator pitch, geven workshop enz.

Je kunt hier een interview lezen met mij over ZZP Loosduinen. Hierin zijn ook quotes van deelnemers aan ZZP Loosduinen verwerkt. Het werd in november 2017 geplaatst in de Nieuw Waldeck Wijkkrant. (Nieuw Waldeck is een van de wijken in Loosduinen.)

Lokale kracht
Bijeenkomsten van ZZP Loosduinen zijn gratis en worden steeds georganiseerd op verschillende locaties in stadsdeel Loosduinen (nabij Kijkduin strand) te Den Haag. Dit om verbinding en betrokkenheid met het stadsdeel (bewoners, initiatieven, organisaties) te stimuleren en ‘de lokale zzp’er’ zichtbaar te maken. De waarde vooral te benadrukken van het inzetten van de kennis, kwaliteiten en het netwerk van zelfstandig professionals op wijk- en buurtniveau. Zo’n 50% van het netwerk met ruim 100 zzp’ers woont in Loosduinen, de andere helft komt uit andere delen van Den Haag, en ook van buiten deze stad (bijv. Delft, Zoetermeer, Het Westland). De gemiddelde leeftijd is grofweg 35-55+ jr. De sfeer is informeel, open, onderzoekend.

Een goed ondernemersklimaat, ook voor zzp’ers
Daar staat ZZP Loosduinen natuurlijk ook voor! In de Agenda Micro-ondernemerschap, van de Haagse wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens), wordt ZZP Loosduinen genoemd als ‘een goed voorbeeld’ van kennisuitwisseling tussen micro-ondernemers (waar zelfstandigen zonder personeel ook onder vallen). In dit verband heb ik zelf, en ook een andere zzp’er uit ZZP Loosduinen, gebruikgemaakt van de inspreektijd tijdens de raadsvergadering in december 2017 over de Agenda. In de Agenda Micro-ondernemerschap staat beschreven hoe de gemeente de komende jaren micro-ondernemers (bedrijven tot max. 10 werknemers) wil ondersteunen om hun slagingskans en groeimogelijkheden te vergroten.

UPDATE JULI 2018
Naar aanleiding van de Agenda Micro-ondernemerschap kun je je als ondernemer in spe aanmelden voor de EigenBaas Avondschool. Een aanbod van de gemeente Den Haag i.s.m. Qredits. Klik hier voor meer info op het blog van ZZP Loosduinen.

Dé zzp’er bestaat niet
In oktober 2017 interviewde VNG Realisatie zzp’ers voor hun onderzoek naar archetypen of persona’s zzp’ers (‘dé zzp’er bestaat niet’). Ongeveer 1/3 van de geïnterviewden kwam via ZZP Loosduinen. In maart 2018 werden de resultaten hiervan gepresenteerd aan diverse gemeenten (Wat missen zij als zij de lokale zzp’er niet in beeld hebben? Hoe kunnen zij gezamenlijk hun dienstverlening richting deze ondernemersgroep verbeteren?) tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘De ZZP’er in beeld’ in het Beatrixgebouw te Utrecht. Deze sessie mocht ik als dagvoorzitter begeleiden en een van de via ZZP Loosduinen geïnterviewde zzp’ers nam binnen het programma plaats in een discussiepanel.

Op de hoogte blijven?
Eens in de twee maanden wordt de digitale nieuwsbrief van het netwerk ‘ZZP Loosduinen FLITS!’ verstuurd. Wil je deze (kosteloos) ontvangen, laat het gerust weten per email. Wanneer je je even voorstelt via de mail, kun je eventueel ook lid worden van de besloten Facebook groep ‘ZZP Loosduinen’. Het netwerk is verder ook te vinden op Twitter, Instagram, HeartcoreBIZZ.nl.

Adverteren
Als bedrijf kun je tevens adverteren in de ZZP Loosduinen FLITS!, meer informatie met de geldende tarieven vind je hier. Misschien heb je een mooi restaurant, heel geschikt en representatief voor zakelijke besprekingen of events? Of ben je een coach die zzp’ers begeleidt in hun ondernemerschap? Of heb je een bedrijfspand met kantoorunits en werkplekken voor zelfstandigen? Grijp je kans. Los van de nieuwsbrief wordt jouw advertentie ook zichtbaar op drie aanvullende online kanalen.

Elevator pitch Marjolein Sijmons (Ladycake, Durftestempelen) op de bijeenkomst van ZZP Loosduinen d.d. 10-04-17.

Promoot jouw locatie in Loosduinen!
Heb je een plek in stadsdeel Loosduinen die je graag beschikbaar stelt voor een van de bijeenkomsten van ZZP Loosduinen? Schroom ook dan niet om contact op te nemen. Er wordt in aanloop naar de bijeenkomst veel promotie gedaan (bijv. via persberichten, social media, website, email). Hier profiteer jij (jouw locatie) natuurlijk ook van!