ZZP-ers onder elkaar in Loosduinen!

Met veel plezier en nieuwsgierigheid kijk ik uit naar de eerste bijeenkomst van
ZZP-netwerk Loosduinen. Een nieuw netwerk voor beginnende zzp-ers en mensen die ondernemerschap ambiëren, en al met een idee ‘rondlopen’. Ook als je wat langer zzp-er (of: ‘zelfstandig professional’) bent, maar je jezelf aan het ‘heruitvinden’ bent omdat een eerdere poging niet gegaan is zoals je had gewenst, ben je welkom. De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk. Áls je maar openstaat voor samenwerken en van elkaar leren.

Korenmolen ‘De Korenaer’ in Loosduinen

Zelf ben ik ruim 4,5 jaar zelfstandig professional en woon ik, alles bij elkaar, zo’n 25 jaar in stadsdeel Loosduinen. Ik ben blij dat ik in opdracht dit netwerk voor Stichting voor Stad en Kerk (STEK) mag opzetten. Het geeft mij voldoening om mensen met elkaar te verbinden en ik ben overtuigd van de kracht van persoonlijk contact. Een valkuil van ondernemers, zo eigenzinnig als zij zijn, is vaak alles zelf willen doen (moeite met delegeren, angst voor concurrentie). Tja, en húlp vragen doen we ook niet graag…

Winkelcentrum Loosduinen

Onlangs sprak ik nog een energieke dame van de Kamer van Koophandel. Ik vroeg haar wat haar beeld tegenwoordig was van ‘de zzp-er’. Ze zei dat het haar opviel dat zzp-ers vaak ‘2 voor 12’ om hulp kwamen vragen; ze zitten dan al diep in de problemen. Ook zag ze dat zzp-ers -al verandert dit langzaam maar zeker- nog erg angstig of afhoudend zijn als het gaat om samenwerking (‘bij elkaar in de keuken kijken’).

Terwijl, zo gaf ze aan, je misschien door samen te werken jezelf sterker als professional kan positioneren (bundelen van kwaliteiten, vergroten zichtbaarheid) en je schaal kunt vergroten. Je kunt zo misschien ook (beter) meedoen met bijvoorbeeld aanbestedingen. Denk eerder in ‘wij’. Wij kunnen elkaar aanvullen en het op z’n minst de kans geven om sámen meer te bereiken dan alleen.

Eerste oriënterende kennismaking zzp-ers Loosduinen op 26 augustus 2014

Ik ga zo nog even goed opschrijven wat ik in mijn welkomstwoord zal zeggen. In ieder geval draait dit netwerk om kennisuitwisseling, elkaar versterken (win-win, synergie) en ruilen/delen. Tijdens de bijeenkomst gaan we vooral goed met elkaar kennismaken, want wederzijds vertrouwen is altijd de beste (en meest prettige) basis voor zakendoen.

De feedback die ik tot nu toe op dit initiatief heb gekregen van diverse kanten is dat het geweldig is dat Stek hier, in een van de grootste stadsdelen van Den Haag, een ontmoetingsplek biedt voor zzp-ers en ik hoop zelf natuurlijk dat dit hen op een of andere manier helpt, motiveert of inspireert in hun ondernemerschap!