Christa’s Haagse hartsprongetjes (interview)

Altijd leuk om stadgenoten te ontmoeten met een positieve kijk op de wereld en verbindende kwaliteiten! Onder het mom van ‘Minder ‘rolmodel’, meer jij!’ interview ik nog de komende maanden ‘Hagenaars en Hagenezen’ die zichzelf níet hebben uitgeroepen tot ‘goeroe’, ‘verbinder’, ‘visionair’ of ‘rolmodel’, maar meer ‘onzichtbaar’ een waardevolle, warmhartige bijdrage leveren aan hun stad of buurt. En die ik langs deze weg dus graag even in het zonnetje zet! Toevallig is het deze keer een naamgenoot. Haar achternaam is ook ‘Bergmann’, maar we hebben echt geen idee of we familie van elkaar zijn, haha.

De ‘Fred’
“Eigenlijk kan ik bijna níet meer zonder”, vertelt een opgewekte Christa Bergmann op een zonnig terrasje aan de Frederik Hendriklaan. De Haagse woont er vlakbij in het Statenkwartier. “Het aanbod is hier heel compleet, ik ben maar zelden naar het centrum. Wat ik enorm leuk vind om te zien is dat leuke, aparte zaken hier floreren. Pop-up store, boetiekjes, biologische winkel… De straat heeft echt een dorps karakter en de mensen kennen elkaar, het is allemaal heel vertróuwd. Natuurlijk zijn de grote winkelketens ook wel aanwezig, maar ik hoop dat deze het diverse karakter van de Fred nooit zullen overschaduwen. Ik vind het heerlijk, zo’n ‘dorp’ in een stad!”

Wat vind je nog méér leuk aan Den Haag?
“De veelzijdigheid. Er is cultuur, strand en duinen. Ik wandel veel en na een blessure van twee jaar loop ik weer regelmatig hard. En voor mij als ondernemer is het ook fijn dat er in Den Haag voldoende ruimte is om zaken te doen; het is economisch aantrekkelijk.”

Wat geeft jou energie?
“Het helpen van anderen om in hun eigen kracht te staan. Ik heb heel veel jaar me binnen een organisatie beziggehouden met verzuimbegeleiding en re-integratie tot ik mijn eigen bedrijf startte als ‘vitaliteitscoach’. Mijn passie is echt cliënten te helpen met hun ‘reis van hoofd naar hart’ om te voorkomen dat zij overspannen raken of een burnout krijgen. Daarnaast kun je bij me terecht voor Shiatsu stoelmassage. Mijn doelgroep is breed, maar ik merk dat het vooral vrouwen tussen de 30 en 55 jaar zijn die bij me komen. Vrouwen spelen veel rollen tegelijk. Ze werken, hebben kinderen… en neigen zichzelf vaker vanwege hun enorme toewijding opzij te zetten. Dan rijst weleens de vraag: wie ben ík? Met die ‘ontdekkingsreis’ help ik hen. Op een verbindende en ontspannen manier.”

‘Ik ben graag zingevend bezig en ik ben een ‘gever”

Je bent best een ‘bezige bij’. Je doet toch ook vrijwilligerswerk?
“Klopt! Dat geeft mij ook veel energie. Ik ben graag zingevend bezig en ik ben een ‘gever’. Voor de stichting ‘Beauty voor de Senior’ organiseer ik samen met vier andere dames beauty-verwenmiddagen voor ouderen in Den Haag. De initiatiefneemster ontmoette ik toevallig in Het Couvéehuis waar ik toen daar op vrijwillige basis shiatsu-massage gaf aan ouderen, nu ja, we hadden meteen een klik! En een tijdje terug heb ik ook de verhalenreeks ‘Statige Verhalen’ gemaakt, waarvoor ik interviews deed met bewoners van het Statenkwartier die hier al zestig jaar woonden en ook de oorlog hadden meegemaakt. Echt héél levendige verhalen, denk bijvoorbeeld aan de Atlantikwall die tot aan Scheveningen grenste. En verder heb ik samen met een buurvrouw een eerste straatfeest aan de van Boetzelaerlaan geïnitieerd. Ik heb dat altijd wel gedaan, vrijwilligerswerk.”

Je houdt van ‘verbinding’. Is vriendschap belangrijk voor je?
“Héél belangrijk. Ik ben dankbaar dat ik lieve familie en vrienden om me heen heb. Ook in het vrijwilligerswerk wat ik doe voor Beauty voor de Senior. In het team zijn we ook vrienden van elkaar. Je geeft liefde en ontvangt liefde. Het is fijn om mensen te hebben voor wie je er kunt zijn en elkaar kunt opvangen en inspireren. Ik kan het je nog sterker vertellen, ik heb zelfs een familiespel, het heet ‘WAUW, dat wist ik niet van jou’, ontwikkeld en uitgebracht. Geïnspireerd op mijn stiefkinderen die ik toen beter wilde leerde kennen.”

Tot slot, hoe kijk je naar de toekomst? Bijvoorbeeld als je denkt aan de huidige ‘snelle’ maatschappij waar veel mensen, zeker ook jongeren, moeite mee hebben?
“Naar mijn idee is het voor volgende generaties belangrijk dat zij ‘haalbare inspirators’ hebben. Er is overal en altijd verleiding en ik denk dat het belangrijk is dat jongeren iemand hebben waar zij op kunnen terugvallen. Iemand in hun nabije omgeving, zoals een familielid, een welzijnsmedewerker in het buurthuis enzovoort. Ik vind het bijvoorbeeld ook goed dat er nog steeds scoutingclubs zijn waar kinderen en jongeren zowel actief in de buitenlucht bezig zijn als sociale vaardigheden, zoals elkaar aanmoedigen en samenwerken, leren.

Eigenlijk zou elke jongere die de basisschool verlaat een soort apk à la ‘schoonmaken van de ziel’ moeten krijgen. Niet verplicht, maar als aanreiking. Gewoon even checken hoe het gaat. Jongeren hebben best wat uitdagingen, innerlijk en in contact met anderen, bijvoorbeeld wanneer je gepest wordt, en ook de thuissituatie speelt een invloedrijke rol: word je heel streng opgevoed, wat is de invloed van een bepaald geloof enzovoort? Kunnen zij goed opkomen voor zichzelf? Super belangrijk. Ik merkte dat ook tijdens mijn vrijwilligerswerk ooit voor De Kindertelefoon, daar deden we ook casuïstische rollenspellen.

(Lacht.) Pas zag ik nog een filmpje waar op een school ‘geluksles’ werd gegeven. Heb jij het ook gezien?! Ik heb het gelíjk gedeeld met anderen! Wanneer ik blije kinderen zie krijg ik daar echt hartsprongetjes van… Het is zo mooi wanneer kinderen en jongeren voluit expressie kunnen geven aan hun eigen talenten, gevoelens en verlangens, en dat er begeleiding in de buurt voor hen is zeker wanneer dit niet zo gemakkelijk lukt. Dit in plaats van dat jongeren automatisch steeds onbereikbare of ‘onechte’ idealen nastreven die hen bijvoorbeeld op social media worden voorgeschoteld…”

Ken jij ook iemand die net als Christa weleens in het zonnetje mag worden gezet? Stuur een bericht!

(Dit interview werd al eerder geplaatst op DenHaagDirect.nl d.d. 7-09-18.)