Nieuw initiatief ‘De Buurtschuur’ voor bewoners Segbroek

In het Haagse stadsdeel Segbroek is er een leuk, nuttig en duurzaam nieuw initiatief: ‘De Buurtschuur’, een uitleenpunt voor gereedschap oftewel een ‘gereedschapsbibliotheek’. Want hoe váák gebruik je nu een boor, behangtafel, lijmklemmen enz.!? Het scheelt toch weer geld (en ruimte) wanneer je al deze dingen niet zelf hoeft te kopen én je draagt bij aan minder ‘consumptiedruk’ in onze samenleving. De Buurtschuur moet nog concreet vorm krijgen en dit ligt in handen van Jeroen Boon (Kiemkracht) die voor de uitvoering van het project budget kreeg van de gemeente. Jeroen is zelfstandig ondernemer en woont zelf ook in Segbroek.

Foto: © Pexels (CC0)

OPROEP:
Jeroen roept bewoners in Segbroek op om te komen naar ‘Heel Segbroek werkt samen’ op 27 november in brouwerij De Prael om:

  1. meer over het initiatief te weten te komen;
  2. aan te geven of je wilt helpen de gereedschapsbibliotheek tot een succes te maken (ruimte onderhouden, gereedschap inventariseren, administratie bijhouden enz.);
  3. of je gereedschap hebt die je niet meer gebruikt en dit alvast wilt schenken aan het initiatief. Tijdens de bewonersbijeenkomst in De Prael kun je overigens kennismaken met nog veel meer initiatieven en ideeën uit Segbroek; en
  4. eventueel tips te geven over een geschikte locatie voor De Buurtschuur.

Je kunt voor bovenstaande sowieso contact opnemen met Jeroen via boon.je@gmail.com.

Achtergrond:
Jeroen Boon is adviseur en onderzoeker op het gebied van maatschappelijke initiatieven rondom groen, energietransitie en kringloop- en deeleconomie. Hij begeleidt bewoners en bestuurders bij veranderingsprocessen op dit gebied en probeert ideeën concreet om te zetten in sociaal-duurzame projecten. Eerder zette hij ook de community ‘Segbroek Deelt’ op gericht op het stimuleren van delen in de wijk (‘deeleconomie’). Je zou kunnen zeggen dat De Buurtschuur in het verlengde hiervan ligt. Verder is Jeroen ook betrokken bij energiecoöperatie Zon der Gaslaan.

Jeroen over De Buurtschuur: “Ik nodig met name bewoners uit het Regentesse- en Valkenboskwartier uit om deel te nemen aan dit duurzame project. Het assortiment c.q. gereedschap van De Buurtschuur moet echt ‘uit de wijk’ komen…”

In de eerste plaats is het de bedoeling dat je bij De Buurtschuur gereedschap kunt lenen (net zoals bij de normale bieb), maar het zou ook kunnen uitgroeien tot een belangrijke sociale rol in de wijk, waar mensen elkaar spreken, helpen, dingen van elkaar leren. Wie weet dat er op termijn ook workshops of cursussen worden gegeven over duurzaam klussen in huis!