Gereedschapsbibliotheek voor en door inwoners Segbroek (voorlichtingsavond)

Op donderdag 13 december van 19.30 tot 21.00 uur wordt er een voorlichtingsbijeenkomst over ‘De Buurtschuur’ gehouden in wijkcentrum De Regenvalk, Regentesseplein148, Den Haag. Aan de buurtbewoners van het Regentesse- en Valkenboskwartier (ReVa) wordt dan uitleg gegeven over het wat, waarom en hoe van dit gloednieuwe uitleenpunt voor gereedschap.

‘Die boormachine? Oh, die ligt daar maar…’
Onderzoek wijst uit dat een boormachine na aanschaf gemiddeld maar 16 minuten (!) in z’n leven wordt gebruikt: de rest van de tijd ligt het apparaat niks te doen. Dat is zonde! Deze spullen zouden véél efficiënter gebruikt kunnen worden door ze binnen één buurt te delen. Denk verder ook bijvoorbeeld aan: behangtafels, lijmklemmen, gereedschap voor de tuin enz. Buurtbewoners kunnen tegelijkertijd geld besparen wanneer zij dit soort materiaal niet hoeven aan te schaffen en gewoon (lekker dichtbij!) kunnen lenen. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee!

Oproep aan bewoners ReVa
Buurtbewoners worden van harte uitgenodigd om volgende week meer te weten te komen over De Buurtschuur en mee te denken over hoe deze het beste vorm kan worden gegeven:

  • Heb je tijd en zin om vrijwilliger te worden (ruimte onderhouden, gereedschap inventariseren, opknappen, repareren, administratie bijhouden etc.)?
  • Heb je gereedschap dat je niet meer gebruikt en wilt schenken aan De Buurtschuur?
  • Geen van bovenstaande, maar heb je tips of opmerkingen: ze zijn welkom!

Overigens is er nog geen knoop doorgehakt over de definitieve locatie van de gereedschapsbibliotheek. Dus hierover kan ook nog zeker meegedacht worden.

Gisteren een leuk ‘Sinterklaascadeau’: een interview met Jeroen Boon over De Buurtschuur in De Posthoorn! (klik op foto om het artikel te lezen)

Achtergrond
De gemeente Den Haag heeft wijkbudget beschikbaar gesteld voor dit initiatief van buurtbewoner en ondernemer Jeroen Boon (Kiemkracht). Hij fungeert tevens als de projectleider van De Buurtschuur. Vanuit zijn bedrijf is hij adviseur en onderzoeker op het gebied van maatschappelijke initiatieven rondom groen, energietransitie en kringloop- en deeleconomie. Hij begeleidt bewoners en bestuurders bij veranderingsprocessen op dit gebied en probeert ideeën concreet om te zetten in sociaal-duurzame projecten.

Eerder zette Jeroen ook de community ‘Segbroek Deelt’ op gericht op het stimuleren van delen in de wijk (‘deeleconomie’). Je zou kunnen zeggen dat De Buurtschuur in het verlengde hiervan ligt. Verder is Jeroen betrokken bij energiecoöperatie Zon der Gaslaan.

Jeroen over De Buurtschuur: “Het lijkt me fantastisch wanneer De Buurtschuur op termijn ook een belangrijke sociale rol zal vervullen in de wijk. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, elkaar helpen, dingen van elkaar kunnen leren. Wellicht dat er straks ook workshops of naschoolse cursussen over duurzaam klussen in huis komen. Maar… laten we eerst dit uitleenpunt voor en door bewoners goed opzetten!”

Voor meer informatie, vragen of tips kun je ook contact opnemen met Jeroen via e-mailadres boon.je@gmail.com.