Volg jouw ‘vonk’ en lééf meer..! (interview)

Altijd leuk om stadgenoten te ontmoeten met een positieve kijk op de wereld en verbindende kwaliteiten! Onder het mom van ‘Minder ‘rolmodel’, meer jij!’ interview ik ‘Hagenaars en Hagenezen’ die zichzelf níet hebben uitgeroepen tot ‘goeroe’, ‘verbinder’, ‘visionair’ of ‘rolmodel’, maar meer ‘onzichtbaar’ een waardevolle, warmhartige bijdrage leveren aan hun stad of buurt. En die ik langs deze weg dus graag even in het zonnetje zet! Dit keer is het Yvonne Versteeg die warm werd aanbevolen door een bekende uit haar netwerk, omdat ‘zij een vrouw is die moedige keuzes heeft durven maken door een goede baan op te geven en haar hart te volgen’.

Yvonne Versteeg

Yvonne, wat heb jij met Den Haag?
“Ik ben geboren in Den Haag, maar ik krijg er eerlijk gezegd eigenlijk de laatste jaren steeds meer binding mee. Dat komt ook omdat ik in het verleden in verschillende steden heb gewerkt. Wat ik héél fijn vind aan Den Haag is de diversiteit aan wijken en buurten. ZeeheldenkwartierChinatownHaagse MarktDe Fred… Elk stukje Den Haag ademt haar eigen sfeer. Ik ga ook graag naar landgoed Ockenburgh en het strand en fiets met plezier ’s ochtends vanaf mijn huis in Segbroek naar mijn werk in de stad.

Den Haag is echt een stad, maar ik heb gemerkt dat als je er middenin werkt, het ook iets ‘dorps’ heeft. Je raakt gewend aan de mensen en ‘rituelen’ die je ziet. Los van dat je je buren steeds beter leert kennen, zie je ook andere dingen die om de zoveel tijd weer terugkomen. Hier in het centrum bijvoorbeeld de zwerver die dagelijks langskomt, het terras aan de overkant dat opengaat en en waar dan op een gegeven moment langzaam maar zeker mensen wat komen drinken of lunchen enzovoorts. De buurt heeft een herkenbare dynamiek.”

Je bent ondernemer. Waarom? Hoe heb jij die stap gezet?
“Dat klopt. Ik ben coach en trainer en run samen met mijn levens- en zakenpartner Ruimte voor Helden hier in hartje centrum Den Haag. We bestaan alweer ruim 18 jaar! (via dit linkje (en scroll naar beneden) de documentaire: ’18 jaar follow your bliss’). Kortgezegd begon het met een fluister vanbinnen die me als het ware uitdaagde: zou ik dat kunnen? Alleen met mijzelf, mijn brein, ervaring, ideeen en uiteraard mijn kennis en kwaliteiten, geld kunnen genereren als ‘ondernemer’?

Iets uitgebreider… Ik heb eerst Arbeids- en Organisatiepsychologie gestudeerd en ben later terechtgekomen in diverse leidinggevende functies. Toen ik uiteindelijk directeur was geworden van een middelgrote kinderopvangorganisatie ging het, na vijf jaar, bij mij vanbinnen kriebelen. Met een vriendin sprak ik erover: de ‘fluister’ van binnen om voor mijzelf te beginnen? ‘Waarom niet!?’, zei zij. Enfin, alhoewel de innerlijke fluister inmiddels een duidelijke hoorbare oproep was geworden, ben ik níet direct naar de Kamer van Koophandel gerend. Een goede basis, ook rekeninghoudend met mijn gezin met twee kinderen van zes en negen, vond ik belangrijk. Mijn partner en ik besloten om onze hypotheek te verhogen als eventuele ‘buffer’ en pas daarna heb ik mijn baan opgezegd en alles netjes overgedragen aan mijn opvolger. Het was dus zowel een sprong als een weloverwogen en goed georganiseerde stap. Want de periode waarin ik eerst nog mijn werk aan het overdragen was, kon ik ook gebruiken om alvast aan te kondigen dát ik daarna beschikbaar was als zelfstandig ondernemer. Die buffer heb ik overigens niet hoeven gebruiken, want ik kreeg al vrij snel diverse opdrachten van mensen uit mijn netwerk.

Ik kom overigens op het woord ‘oproep’ vanwege Joseph Campbell, een literatuurwetenschapper. Hij onderzocht en vergeleek mythes over de hele wereld en ontdekte dat er in al deze verhalen steeds dezelfde soort blauwdruk was.  Deze noemde hij ‘De Reis van de Held’. Het begint steeds met een oproep vanbinnen: je veert voor iets op, je vindt het interessant, het doet je hart sneller kloppen… Je gaat het avontuur aan, al weet je niet wat het je brengt… Ontdekken staat ook wel centraal bij Ruimte voor Helden, bijvoorbeeld met onze ‘Ontdekmiddagen’.”

Heb je een tip voor mensen die graag ondernemer willen worden?
“Ik zeg altijd: wees eerlijk naar jezelf. Als je ondernemer wilt worden, betekent dit uit je comfortzone gaan. Hoeveel risico kun je aan? Wat geeft jou voldoende ‘comfort’ dat je je senang blijft voelen en de non-comfort kan dragen? Zodat je creatief en in beweging kunt blijven? En niet als het ware verlamd wordt door onzekerheid en zorgen.”

‘Sinds kort ga ik een keer in de maand een dag met mezelf op pad, de natuur in. Ik ben óók beschikbaar voor mijzelf…’

Wat geeft jou vooral energie?
“In mijn werk is dat vooral wanneer mensen die ik begeleid ‘levendiger’ worden. In de zin van dat zij het leven gaan leven wat voor hen bedoeld is en eruit halen wat erin zit. Het kan ook meer in de details zitten, dat iemand me bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij na coaching of training een goed of ánder gesprek had met zijn of haar levenspartner, kind, werkgever… Dat dit verfrissend was of belangrijke nieuwe inzichten heeft gegeven. Ik ben jaren geleden gestopt met interim management omdat ik processen begeleiden van mensen en teams toch het allerleukste vind wat er is! Het is boeiend om te zien wat er voor nodig is voor mensen om het onbekende in te gaan… om verandering bij zichzelf teweeg te brengen. Om uiteindelijk gewoon meer hun bijzondere zelf te zijn.

En ik ben een aantal jaar geleden begonnen met een aantal hobby’s naast mijn werk. Want het meeste wat ik daarvoor in mijn vrije tijd deed was toch ook wel gerelateerd aan mijn werk. Dus… ik ben op schilderles gegaan, kijk daar hangt een schilderij van mij aan de muur, yoga én vioolles. Dat vioolspelen is best pittig, overigens. Gelukkig zijn al mijn docenten altijd bemoedigend en laten ze mij in mijn eigen tempo leren. Ik vind het hebben van hobby’s wel goed: dat er ook een ander deel van mij ‘geleefd’ wordt. Ik ben méér dan alleen ‘coach en trainer’. Sinds kort ga ik een keer in de maand een dag met mezelf op pad, de natuur in. Ik ben óók beschikbaar voor mijzelf. (Lacht.) Practice what you preach!”

Wat zou je tot slot nog willen meegeven aan ons?
“Volg dat wat jou vanbinnen een vonkje geeft, want alleen al door dat te doen ben je een geschenk aan de wereld. Door je eigen vonk te volgen lééf je meer. Daarmee ben je tegelijkertijd, gewoon zoals je bent, van betekenis voor anderen. Accepteer ook dat dit pad met vallen en opstaan zal gaan, en dat je het niet altijd precies zult weten. Blijheid, verdriet, boosheid, spijt, teleurstelling, onmacht… Het leven is alles.”

Ken jij ook iemand die net als Yvonne weleens in het zonnetje mag worden gezet? Stuur een bericht!

(Dit interview werd al eerder geplaatst op DenHaagDirect.nl d.d. 20-11-18.)