Hooggevoeligheid leeft! (Luistercafé Den Haag)

“Soms zou ik wel zo’n neuralizer willen uit die film ‘Men in Black’. Dat mensen even niet weten dat ik besta”, “Ik ben overgevoelig voor geluiden, maar nu heb ik eindelijk een huis zónder buren, héérlijk!”, “Het is fijn dat er nu opener wordt gepraat over hooggevoeligheid en die herkenning er is”.

Zomaar een paar opmerkingen uit het Luistercafé Den Haag dat op donderdag 21 maart in Het Coachhuis, Raamweg 4, Den Haag (Benoordenhout), gehouden werd. Het thema was ‘Hooggevoeligheid’* en ondanks dat veel hoog sensitieve personen zich na een drukke dag misschien het liefst lekker terugtrekken, waren we met een groep van acht man. Het luistercafé vindt vanwege het intieme en huiselijke karakter plaats in klein verband, (max. 7-10 personen) dus dit was helemaal goed!

Een fijne groep ook om persoonlijker met elkaar in gesprek te gaan. Er hing een prettige, open en respectvolle sfeer, waarbinnen een ieder de ruimte kreeg om over zichzelf te vertellen en te reageren op de ander. Er werd bijvoorbeeld gedeeld wanneer een ieder erachter kwam dat hij of zij hooggevoelig was. Opvallend was dat bijna iedereen die aanwezig was last had van harde geluiden, of voor anderen totaal onopvallende geluiden maar die voor een hooggevoelige bijna ‘treiterig’ binnenkomen, zoals: het klikken van een pen en “ik weet niet wat dat is, maar iedereen kauwt tegenwoordig op peentjes!”.

‘Rennen’ in de molen…
Leven in onze prestatiemaatschappij valt niet altijd mee wanneer je zo sensitief bent. Waar je ook bent ben je altijd gevoelig voor de atmosfeer, de dingen die mensen zeggen en… die ze niet zeggen. In je hoofd en lichaam gebeurt van alles. Waarom voel ik me ineens zo verdrietig? Zijn deze gedachten nou van mij of niet? Waarom geloof ik haar niet terwijl ze toch zo aardig tegen me is?

Als hoog sensitieve persoon ben je dus vaak sneller ‘overprikkeld’: dingen komen intenser binnen. Dit kan uitputten of verwarren, of zelfs agressie in jezelf opwekken. Tegelijkertijd, zo spraken we, kun je het ook als een ‘gave’ zien. Dat je in staat bent zoveel te vóelen, energie kunt lezen en hier anderen mee zou kunnen helpen. Al is het dan wel belangrijk dat je hier voor jezelf in verschillende situaties mee leert omgaan. Dan kom je er ook achter hoe en waar jij zelf het beste floreert.

Het was tijdens het luistercafé echt mooi om te zien dat een aantal zich ook als goede vriend(in) of zelfs in de vorm van het hebben van een eigen bedrijf anderen die hoogsensitief zijn vanuit hun eígen gevoeligheid, inzichten en diepgang, begeleiding en steun weten te bieden. Waarbij zij uiteraard ook hun eigen balans in de gaten houden.

Tweede luistercafé over ‘hooggevoeligheid’
Tot slot, wat mij verder opviel was de dankbaarheid die deelnemers toonden dát er een dergelijke gelegenheid om over dit onderwerp te praten was georganiseerd. Oftewel: voor herhaling vatbaar!

Lees ook: Hooggevoelig? Laat jouw licht voluit schijnen! (Luistercafé Den Haag)

*Hooggevoeligheid is geen ziekte of stoornis. Het is een vrij normaal verschijnsel in de samenleving waarin er mensen zijn die wat sensitiever zijn dan gemiddeld.